HALK KONUT MODELİ

Sosyal belediyecilik anlayışıyla hiçbir depremzedemizin mağdur olmaması için çalışıyoruz. Türkiye’de daha önce yapılmamış bir şeyi yaparak, belediye güvencesiyle depremzedelere yeni yuvalarını inşaa etmek için tam gücümüzle destek oluyoruz.

9 SORUDA HALK KONUT MODELİ

Binamızı Halk Konut modeliyle yapmak istersek ilk ne yapmalıyız?

Kendi arsamız üzerinde tüm komşularımızla birlikte kooperatif olma kararı almamız gerekir.

Her kooperatif Halk Konut modelinde yer alacak mı?

Her kooperatif için 5 aşamalı bir eleme kriteri olacaktır, bu kriterlere uyan her kooperatif Halk Konut modeli içerisinde yer alabilir.

⦁ Her isteyen vatandaş kooperatif ortağı olabilir mi?

Depremde hasar almış binalarda oturan öncelikle arsa sahiplerinin kurduğu kooperatifler ortak alınmasıyla başlıyor, emsal artışından kaynaklı bağımsız bölümlerin elde edilmesiyle oluşacak fazla daireler için dışarıdan ortak alınabilir.

⦁ Halk Konut modelinde ödeme şekilleri nasıl?

Kooperatif ortakları, sözleşme günü yürürlükte olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayımladığı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri tebliğine göre hesaplanan inşaat maliyetlerinin %25’ini peşin olarak kooperatif hesabına yatırırlar. Kalan %75 için kentsel dönüşüm kredisi kullanmak isteyen kooperatif ortakları bankalara müracaat ederek kredi yoluyla ödeyebilir, kredi kullanmak istemeyen kooperatif ortakları bir defada nakit olarak kooperatif hesabına kalan kısmı yatırabilir.

⦁ Müteahhitler için istenen garantörlük kooperatifte nasıl işliyor?

Geçici müteahhitlik belgesi alan kooperatifler İZBETON, EGEŞEHİR PLANLAMA, BAYBEL ortak girişiminden herhangi birisinin bankalara vereceği garantörlük teminatıyla kooperatiflerin adına garantör olacaklardır.

⦁ Kooperatifler konutları ne zaman teslim edecek?

Arsaları kendi mülkiyetinde olan kooperatif ortakları inşaat maliyetlerini karşılama sürelerine bağlı olarak en kısa sürede inşaatları tamamlayıp ortaklarına teslim edeceklerdir, bu süre ortalama 2 yıl olarak planlanmaktadır.

⦁ Binalar yıkılmadan önce aynı katta ve cephede oturan komşular, nasıl kat planına dahil olacak?

Yapılacak mimari projede arsa büyüklükleri uygun olanlar, eski kat ve cephelerinde aynen devam edeceklerdir. Projeleri değişen kooperatif ortaklarında kat cephe değişikliği olabilir.

⦁ Kooperatif inşaat maliyetleri sabit mi?

Tahmin edilen inşaat maliyetleri ekonomik istikrarla ve fiyat artışlarına bağlı olarak değişebilir.

⦁ Emsal artışından kaynaklı bağımsız bölümlerin mülkiyeti ve satışları nasıl olacak?

Emsal artışından kaynaklı bağımsız bölümlerin mülkiyeti kooperatiflerde kalacaktır, kooperatif ortakları isterlerse kaba inşaat seviyesinde veya konutların teslimatından sonra bu bağımsız bölümleri satarak kooperatif ortakları arasında eşit olarak paylaştırabilir.

BİNA ÖZELLİKLERİ

⦁ Her bina güneş enerji sistemiyle ortak alan elektriğini üretecek ve enerji verimliliğine sahip olacak.
⦁ Yağmur suyu arıtma ve depolama sistemiyle peyzaj ve banyolarda kullanılabilecek verimli bir uygulama.
⦁ Yeşil Çatı modeliyle komşuların çatılarında kaliteli zaman geçirebileceği ortak yaşam alanı.
⦁ Yapı Sağlığı İzleme Sistemi’yle (YSİS), deprem anında ve sonrasında bina /daire hasar durumu takip edilebilecek.
⦁ Zemin iyileştirme yöntemi, zemin etüdü raporu sonrasında geoteknik alanında uzman inşaat mühendislerinin tasarlayacağı projeye göre uygulanacaktır.

MİMARİ MODEL
Halk Konut kooperatifleri Akdeniz tipi konutlardan oluşur, yakın bölgelerdeki Atina, Milan, Barcelona tipi şehirlerde güneş ve iklim koşullarına uyum gösteren ek donanımlarla geleceğin konut modellerine uygulanacağı ilk örnek olması nedeniyle mimari tasarımlar bütünüyle orijinal yapıya sahiptir.

Binaya eklenen ek özelliklerin bundan sonra Türkiye’de üretilecek binalara ilham kaynağı olacağını düşünüyoruz.

İNSAN-ÇEVRE İLİŞKİSİ
Kurulmuş tüm kooperatif ortakları kaba inşaat bitiminden sonra psikologlar tarafından “komşuluk ilişkisi – kentlileşme” konusunda eğitim alacaklar.

Modernizmin ve şehirleşmenin artmasıyla yalnızlaşma, yabancılaşma, bireysel yaşam tarzının öne çıktığı günümüz davranış modelinin karşısında birlikte yaşamayı anlamlı hale getiren dayanışmacı komşuluk ilişkisini yeniden tasarlıyoruz.

Bina içerisinde veya sokakta yaşayan “hayvanlar” ve engelli yurttaşlarla ilgili öncelikle aynı dünyayı paylaştığımıza dair inancın kuvvetlenmesini teşvik ediyoruz.

İklime ve toprağa uygun bitki örtüsü ve bitki çeşitliliğine yönelik uzman görüşlerini yerel yönetimlere sunarak onlarla birlikte yeni canlı çeşitliliği konusunda birlikte hareket ediyoruz.

Sokak tasarımlarını yaparken insanı mutlu edecek yapay çevre uygulamalarının doğal çevreyle uyumlu olmasını sağlayacak önerilerde bulunuyoruz.